Wanneer is een aanhanger veilig?

Wanneer is een aanhanger veilig?

Een aanhanger is uitermate handig om goederen en materieel te vervoeren, maar niet veel mensen zijn exact op de hoogte van de geldende regels omtrent het rijden met een aanhanger. Regels die nodig zijn om veilig de weg op te gaan met een auto en gekoppelde aanhanger. Een veilige aanhanger is belangrijk voor uw veiligheid en uw medeweggebruikers. Het is echt geen hogere wiskunde, meer logisch verstand als het gaat om aanhangers. 

Het begint bij het aansluiten van een aanhanger. Ook al is de aanhanger zelf goed en de lading vastgezet, als deze niet goed gekoppeld is, kunnen er ongelukken ontstaan. Maak ten aller tijde gebruik van een losbreekkabel, deze dient bevestigd te worden aan het daarvoor bestemde bevestigingspunt en niet om de trekhaak. De stekker van de verlichting dient goed te zijn aangesloten aan de auto en controleer ook gelijk of de verlichting werkt. Ladingen dienen in veel gevallen te worden afgedekt met een afdeknet, informeer bij twijfel of een afdeknet wel of niet nodig is en voorkom boetes. Als laatste (of als eerste) controleer de bandenspanning van de aanhanger voordat er gereden gaat worden.

Wees op de hoogte van het soort rijbewijs dat past bij de aanhanger en weet welke snelheid er gereden kan worden op de snelweg. De maximale snelheid verschilt per aanhanger, is de aanhanger lichter dan 3.500 kilo, dan mag er op de snelweg maximaal 90 km/u gereden worden. Is een aanhangwagen zwaarder is dan 3.500 kilo? Dan mag er maximaal 80 km/u gereden worden. Dit zijn regels die gelden in Nederland, over de grens kunnen andere regels gelden. Als alles gecontroleerd is en geldende regels zijn duidelijk, dan is de aanhanger veilig om mee te rijden. Denk aan uzelf en andere, rij veilig!

Rixax tip: Zorg dat er iets van ervaring is met het rijden met een aanhanger, zo niet? Oefen eerst op een verlaten terrein voordat de grote weg wordt opgegaan.

Waar let ik op als ik met een aanhanger wil rijden? 

Nu de aanhanger veilig is en de geldende regels duidelijk zijn, is het verstandig om te weten hoe het zit met rijbewijzen en laadvermogen. Vaak wordt er gedacht dat men een rijbewijs BE moet hebben voor het rijden met een aanhanger. Dit is niet altijd het geval, onder bepaalde voorwaarden is een rijbewijs B al voldoende. Bijvoorbeeld wanneer je aanhangwagen een Maximaal Toegelaten Massa (M.T.M.) tot 750 kg heeft of wanneer de M.T.M. van de aanhangwagen hoger is dan 750 kg, maar het M.T.M. van de auto én de aanhangwagen samen niet zwaarder is dan 3,5 ton (3500kg). 

Met betrekking tot het gewicht: Als een aanhanger bijvoorbeeld een toegestane maximale 

massa (totaal gewicht) heeft van 750 kilo en de aanhanger zelf 150 kilo weegt (is het leeg gewicht aanhangwagen), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (is het maximaal laadvermogen aanhangwagen). Op de website van het RDW is het kenteken van de auto in te voeren en is overzichtelijk te lezen welk gewicht de auto mag trekken (daadwerkelijk gewicht), wat het leeggewicht + laadvermogen van de auto is en of het leeggewicht + laadvermogen van een auto meer dan 3500 kilo is. Dan is een groot rijbewijs (C of C1) verplicht.

Huur een aanhanger bij Rixax!

Het huren van een aanhanger is snel een eenvoudig geregeld. Onze adviseurs adviseren u exact over welke aanhanger u het beste kunt huren en vertellen u ook over de geldende regels en veiligheid omtrent het rijden met een aanhanger. Wilt u meer informatie voordat u gaat huren of heeft u een algemene vraag? Neem dan vrijblijvend contact op via +31 36 532 3623 of e mail uw vraag naar [email protected]. Rixax helpt u graag.